Rasespesialen. Argeles-Gazost 2013

hotel-an-der-wasserburgDa har vi atter vært på våres tur til Frankrike og rasespesialen der nede. For de som ikke har vært der så er det noe som absolutt anbefales for de som elsker sin rase og vil oppleve rasens hjemland. Kan fortelle litt om reisen dit. Vi starter alltid hjemme fra onsdags morgen, og målet er å komme et godt stykke inn i Tyskland første dag. I Tyskland har vi funnet vårt favoritt sted som er et herlig hotell i en liten landsby. Hotellet er forhånds booket, dette er for at vi må være sikker på at vi  får våres rom som er en stor leilighet i toppetasjen. En rimelig leilighet for 60 euro pr par. God plass til alle hundene samt avdelte soverom, for ikke snakke om den herlige stuen hvor vi slapper av om kvelden. Reisen dit tar ca 12 timer med pauser og da er det godt og komme ned å slappe av 🙂

 

Etter en god frokost torsdag morgen så starter vi nå på våres andre etappe, målet nå er å komme et godt stykke sør for Paris. Sist vi reiste så stanget vi i Paris i tre timers kø, så nå har vi startet litt tidligere for å unngå rushen. Da vi nærmet oss Paris så valgte vi en rute som førte oss et stykke utenom, vi tapte ca 45 minutter på det, men syns allikevel det var deilig å slippe det stresset med å kjøre igjennom hovedstaden.

Ruten vi valgte gikk kjempefint, samt vi fikk sett litt andre ting en storstaden. På våres første stopp fikk vi se at Adele plutselig haltet på hennes ene forben, vi ble veldig engstelig for dette. Ville jo være surt å komme ned med en halt hund. Etter at hun hadde gått litt så gikk dette over igjen. Men det viste seg i etterkant at denne haltheten var mer alvorlig en hva vi trodde først. Vel det kommer vi til senere. Etter en 10 timers tur torsdagen så stoppet vi ved Chateauroux på et Premiere Classe hotel, det er motorhotell som finns langs hele ruten, veldig rimelig og helt greit. For oss så er det en super løsning, for da kan vi kjøre så langt vi gidder uten å booke på forhånd.Premier classe Da vi hadde fått rigga oss til på hotellet så kom også Else og Marian med Astazou, La-Trix og Ulva. Vi fikk pratet litt før vi tok kvelden før neste etappe fredag morgen.

 

Fredag er den etappen som er kortest på ruten, en tur på kun 6 timer før vi er fremme. Da vi hadde kjørt noen timer den dagen så tok vi en stopp før vi var fremme. Da haltet Adele igjen, men da i motsatt ben. Vi syns det her var utrolig merkelig, men etter hun hadde gått litt igjen så virket hun fin. Vi tenkte at hun kanskje lå litt galt i buret, et bur som ellers har en god plass. Vel , da var det bare å hive seg inn på siste etappen,  turen på kun 6 timer som er en veeldig kort tur. Det å kjøre videre nedover å se fjellkjeden i horisonten  er en herlig følelse. Da vet vi at vi nærmer oss med stormskritt. Vi var fremme ca kl 14.00 og da på våres favoritt hotell Miramont. Det ligger helt ved parken der utstillingen går , og kun et stenkast fra byen.

Miramont

 

Vel fremme så er det jo selvsagt en tur opp i byen på våres favorittplass. Der smaker ølet veldig godt, og det er utrolig avslappende å sitte bare å nyte utsikten og treffe hyggelige folk som gjerne setter seg ned å slår av en prat. Franskmenn er veldig gjestvennlige folk og jeg har stort sett positive opplevelser med franskmenn. Selvsagt språket kan være en barriere , men prøver man litt fransk så er gjerne franskmannen med på notene. Det blir ofte god latter rundt språkproblemene. En gang bestillte jeg to fisk, istedet for to halvliter pils…ja, hvordan det kan gå? poisson betyr fisk og pression betyr halvliter. Lett å ta feil, haha 🙂

 

 

Så var vi kommet til lørdagen, den store dagen hvor all spenning skjer. I år var det hanhunder som skulle entre ringene. Først ut  var jo Astazou, det var så spennende å se hva dommeren syns om han. Veldig spesiell dag for meg siden det er første gang at norskoppdrettet face rase er representert på spesialen her. Det gikk kjempeflott og Astazou fikk knallkritikk av dommeren med Excellent og andre beste hanne. Kritikken lyder så:

19months, denture complete and correct. exc head , exc eye and color, exc pigmantation, very good backline and chest, exc bonestructure, exc jarret(the part of the back leg from the heel to the tones) and exc «jumping joint» Good parrallel walking , correctly moving. Tail is carried in a happy way(over the back)

 Natural behavement improved . Må jo si at dette var en flott kritikk av gutten, så gratulerer til Marian med Astazou 🙂 Astazou Petit Norvegien. Photo, Monika Grotthumsbrathen

 

Vel, etter utstillingen så var det å gå å slappe av i parken og vente på CANT testen som  også er veldig spennende å være med på. Hundene skal helst ikke ha møtt sau før, for så bli testet i forskjellige momenter på testen.

Monika hadde god tru på Adele,  når hun har gått på tur med henne og der hun har sett sau, så har hun virket veldig ivrig. Monika var mest redd for at hun kanskje ville være hakket for ivrig. Da Adele entret ringen så ville dommeren ta chipavlesing av Adele, hun ble kjemperedd da dommeren ville ta den over ryggen hennes. Jo mer redd hun ble, jo mer trigget dommeren henne, verst var at dommeren klappet til henne over ryggen med chipavleseren til slutt… veldig trist å se . Vi forsto ikke Adele`s plutselig angst for dommeren, hun har da aldri vært skeptisk til hverken folk eller ting.

Hun fikk ikke noen god opplevelse i ringen, og det gjorde all utslag på testen, hun var veldig engstelig for dommeren. Det ble en veldig lei opplevelse for Monika, da hun ikke fortso Adele`s plutselig merkelig oppførsel. Noe vi nå i ettertid har forstått når vi tenker på hele turens forløp og opplevelser i etterkant.  Adele fikk ikke godkjent CANT testen.

Så var det Astazou sin tur. Marian var veldig spent på dette. Astazou sto utenfor ringen og viste seg ganske ivrig i påvente av sin tur.Astazou

Ikke så mye å fortelle om dette , gikk knallflott og Astazou fikk knallkritikk av dommeren som syns han var en av det beste for dagen. Artig var det at ringsekretæren som eier Astazou sin bestefar Velou Maî kom ut og fullroste Astazou. Hun fortallte at hun så mye likhet i Astazou som i Velou Maî. Velou Maî går elite gjeterkonkurranser i Frankrike.  Her er kritikken til Astazou fra CANT testen:  With human: comfortable behaviour. With dogs : social. With strange object : indifferent , curious. When the master is away : stays calme. Coming back when the master calls him : immediat He is surching the troupe when he is in freedom. Contact with the troupe calm and intrested. He wants to do good. Interesting dog , watch out because he likes to nip , improved with excellent behaviour.

Må jo si at jeg da ble kjempestolt av Astazou sine resultater, og igjen gratulerer til Marian 🙂

DSC_0179

 

Da var det jo bare å sette seg ned å slappe av i parken, ble mye spørsmål om Astazou denne dagen, både på han og hans far Zizou som var med .

Noen går nok i avlen neste år 😉

Adele Petit Norvegien. Photo, Aina Larsen
Så var vi kommet til søndagen og som i år var tispenes dag på utstillingen. Det var Adele`s tur i dag, og Monika var veldig nervøs for dagen etter opplevelsene dagen før.  Det gikk veldig fint i starten, dommeren tittet på henne og allt var bra. Tannvisningen gikk helt supert og Adele sto helt fint, akkurat som hun bruker å gjøre når hun stilles. Da dommeren skulle ta henne over ryggen ble hun igjen kjemperedd og ville ikke la dommeren ta på henne der. Hun ble så redd at dommeren ikke kunne bedømme henne. Dommeren syns hele situasjonen var trist for han syns Adele var en veldig pen tispe, men pga av dette måtte han diske henne. Monika ble så fortvilet, hva har skjedd med Adele?? Fra å ha vært på dobbelutstilling to helger føre med Cert, Ck , Bir samt vært i barn og hund med Andreas, og overhodet ingen tegn på skyhet for dommere, til nå en veldig redd hund for dommeren. Noe er galt…men hva ??……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Fly Des Mauves Bruyeres
Fly stillte i Championklasse. Hun fikk veldig bra kritikk . Gode proposjoner, fulltannet, perfekt bitt, flott skåret hode, god benstamme, flotte bevegelser. Hun ble trekt ned på sine tunge ører,lyse øyne og litt lang pels, noe som er helt riktig bedømmelse. Hun fikk Excellent og ble 2 best tispe i sin klasse.
……………………………………………………………………………………………………………………
DSC_0198
Høydepunktet med spesialen er jo å treffe Marine. Hun har mor til Fly, Caillou. Vi møtes der hvert år ,og vi vil mest sannsynelig møtes igjen neste år.
Er jo en selvfølge at Fly blir med, men neste år blir nok spennende, med kanskje nye hunder til spesialen.
Bare det å være der uansett er et høydepunkt. Treffe hyggelige Franske/Belgiske/Sveitsiske  og andre oppdrettere som gjerne slår av en prat ,samt deler litt erfaringer er jo helt supert. 🙂  Alltid hyggelig å møtes igjen hvert år.
DSC_0393
På søndagen koste vi oss i parken helt til ting var slutt for dagen. Mandag var det på full fart hjem igjen.
Når det gjelder Adele så fikk vi igjen en vond opplevelse på mandagen, hun fikk plutselig store smerter da vi tok henne ut av bilen, hun skrek og ville ikke trå på frambenet. Det var da vi faktisk koblet hennes merkelige oppførsel i helgen. Adele har hatt vondt i rygg/nakke . Ikke rart hun plutselig viste sånn frykt når noen tok henne over ryggen.
Vi var veldig engstelig for henne på veien hjem og var i kontakt med dyrlege. Hun ble «fin» igjen etter litt gåing, men halen hennes ble plutselig helt død. Noe var alvorlig galt.
Hjemme hos Monika sin dyrlege har hun tatt blodprøver og røntgen, men ingenting har vist seg på prøvene. Hun er fortsatt redd for å bli tatt over ryggen, og halen er fortsatt litt livløs. Litt bedring der, men fortsatt ikke bra.
Adele skal nå videre til Veterinær instituttet for videre utredning, og skal sjekkes nevrologisk. Vi krysser fortsatt fingre for Adele og Monika.
Veldig trist situasjon å være i, spesiellt for Monika og Andreas som har gledet seg masse til aktiviteter med Adele fremover. Fra å være en glad, trygg og vilter hund er hun nå en annen Adele. Men jeg er sikker på at hun kommer tilbake til den herlige Adele hun egentlig er.
Adele Petit Norvegien BIR- CK-CERT. 8/9-13
Adele vil nok komme tilbake som den glade og sosiale hunden hun er.
Her avbildet to helger før reisen til Frankrike.
En trygg og god tispe som gikk barn og hund, samt ble BIR og gjorde det supert på utstillingen. Kun 2 uker før frankrike turen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *